29 април 2012

Питка-Тутманик


Продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч масло
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
1 пакете суха мая
около 600 гр. брашно
около 200 гр. сирене
1 1/2 ч.ч настърган кашкавал




Приготовление:

Стъпка 1: Закваска

240 гр брашно
1 пакете суха мая
1 ч.ч. прясно мляко

Смесват се брашното с маята и се добавя млякото. Разбърква се до сравнително хомогенна смес и се оставя покрито 1 час на топло.



Стъпка 2: Тестото

1/4 ч.ч масло
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
около 250-300 гр. брашно
около 200 гр. сирене
1 ½ ч.ч настърган кашкавал

 Разбиват се маслото, захарта и солта. Прибавят се яйцата и пак се разбива, но не много дълго, колкото да се получи еднородна смес. Яйчната смес се прибавя към закваската и се разбърква. След това малко по малко се прибавя брашно и се меси, докато се получи меко, но стегнато и нелепящо по ръцете тесто. Готовото тесто се покрива с кърпа и се остава на топло за около 1 час. Утроява обема си!!!

След като втаса се разточва кръг с диаметър около 40 см. и дебелина около 0.5 до 1 см направо върху хартията за печене, така после лесно се пренася в тавата. 

Поставя се в средата малка купичка или чаша, за да остане несрязано кръгче. От този маркер към ръба се реже тестото на 4 части, а след това и всяка четвъртинка на още 5 части  Махнете маркера. 


През едно парче се наръсва обилно със сирене и кашкавал. 

Всяко свободно парче се премята върху саседното с плънка, така че да го покрие

Всеки лъч се усуква на фитил,а след това и на рулце, като първото се поставя в средата, а останалите си остават около него.

Поръсва се с кашкавал  и се пече на около 200°C в предварително загрятата фурна към 30-35 мин. Ако е топло в стаята докато работите, то тестото си работи и според мен няма нужда от крайно втасване. Но ако ви се стори, че му трябва още - 10 може и 15 мин няма да му навредят.

(Източник: RuVe BG-Mamma)



Това е крайният резултат













Ето го и моят













1 коментар:

  1. изглежда невероятно и ще се пробва ...благодаря много добре е обяснено..

    ОтговорИзтриване