29 април 2012

Тутманик



Продукти:

2 яйца, 1 жълтък се отделя за намазване
100 гр разтопено краве масло +100 мл олио
20 гр. мая
1 ч.л захар
1.5 ч.л. сол
200 мл.прясно мляко
125 гр.кисело мляко
брашно, колкото поеме
 (около 600 гр.)
200 гр. сирене






 Приготовление:

Маята се разтваря в част от прясното мляко, прибавя се захарта и малко брашно, до получаването на рядка каша. След около 15 - 20 минути към шупналата мая се прибавя 1 цяло яйце и 1 белтък, киселото мляко, остатъка от прясното мляко, солта, разбъркват се добре всички продукти и започваме да прибавяме по малко от предварително пресятото брашно. Замесваме много меко тесто, да лепне по ръцете и накрая добавяме по малко от мазнината и доизмесваме (някъде около две трети от нея). Готовото тесто се оставя да втасва на топло, докато удвои обема си.
След това се разделя на три топки, които се разточват, намазват обилно с мазнина, поръсва се със сирене и се завива на руло. Готовото руло се усуква и се поставя в предварително намаслена тава. Същото „упражнение“ се повтаря и с останалите две топки. Покриваме с кърпа и поставяме на топло да втаса.
След това намазваме с жълтък + мазнина и печем до готовност .След като се извади от фурната се намазва обилно с масло, покрива се с кърпа и се оставя да се охлади.





(Източник: kasier BG-Mamma)

Няма коментари:

Публикуване на коментар