24 декември 2020

Питка Миня

Продукти:

За тестото:

200 мл. прясно мляко
42 гр. (1кубче) мая
1 с.л. захар
2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко (180 гр.)
50 мл. олио
2 ч.л. сол
750гр. брашно

За оформянето:

1 яйце
50 гр. масло
галета
семена


Приготвяне:

Замесва се меко тесто.

Втасалото тесто се разделя на две равни части. 

Едната половина се разделя на 4 части. Всяка част се разточва на кръгла кора, около педя. Редят се  едно върху друго, като между всяко се маже с омекнало масло. Разточват се четирите кори заедно на кръгла кора 40-42 см. Разрязват се на 16 сегмента, като за кифлички. На всяко получено парче се прави разрез на 3 см от върха към широката част на, с дължина 3-4 см. Подпъхва се върха през разреза два пъти. Следва навиване, като кифла от широката част, към върха. Редят се в тава, застлана с хартия, 30 см.


От втората половина тесто се отделя малко, колкото топка за тенис. Останалата част се разточва на правоъгълна кора, с ширина около 40 см. Намазва се с маслото и се навива на руло.Рулото се намазва с леко разбит белтък и се овалва в галета. Свива се на кръг и се поставя в центъра на тавата, като се оставя място за топчето. С чиста ножица се правят разрези през 2 см под наклон,но не до долу. Всяко срязано парче се придръпва в страни,леко да покрие кифличката до него. 

Останалото топче се намазва с разбит белтък и се потапя в семената. Слага се в центъра на питката. 

Питката се оставя да втасва около 20-30 мин. Намазват се кифличките с жълтъка разбъркан с малко олио и се пече до приятен загар. 

Пече се от студена фурна, на 170 градуса с вентилатор 15 минути. След това се изключва вентилатора и се пече още около 20-25 минути на 170 градуса без вентилатор.


Източници:

http://do-kalisto.blogspot.com/2017/11/blog-post_62.html

http://www.minjina-kuhinjica.com/t-e-s-t-a/pogaca-i-proja/prolecna-pogaca/

https://www.youtube.com/watch?v=zVi5F7QdjqU&feature=emb_logo&ab_channel=MinjinaKuhinjica

Няма коментари:

Публикуване на коментар